Split i okolica

Rimski car Dioklecijan

odabrao je upravo ovo područje za gradnju svoje grandiozne palače. Danas je ona jedan od najbolje očuvanih antičkih spomenika rimskoga graditeljstva u svijetu. Vrijednost je prepoznao i UNESCO koji je 1979. Staru gradsku jezgru stavio na popis nematerijalne kulturne baštine. Na tim temeljima razvio se splitski turizam koji je doživio procvat posljednjih godina.

Dio turističke slike Splita je i Villa M, smještena na istočnom dijelu grada odakle puca prekrasan pogled na more, plažu Žnjan i okolne otoke. Mala obiteljska villa u mirnoj gradskoj četvrti sada je mjesto odmora dragih gostiju iz cijeloga svijeta. Centar grada nalazi se na udaljenosti od tek desetak minuta vožnje od naše Ville.

Splitska riva

U srcu grada koji odiše mediteranskim šarmom je jedna od najstarijih kršćanskih građevina na svijetu katedrala sv. Dujma, nastala na nekadašnjem carskom mauzoleju. To je ujedno i jedna od najposjećenijih gradskih znamenitosti. Nekoliko muzeja, spomenika i povijesnih znamenitosti čine grad posebnim i privlačnim gostima. Brojni kafići i trgovine na šetnici – Rivi – su mjesto susreta, ali i prilika za kupnju domaćih suvenira ili jednostavno popiti najbolju šalicu kave. Više informacija može se pronaći na službenoj stranici Turističke zajednice grada Splita na ovom linku. Gastro scena obogaćena je nizom restorana čija je hrana bazirana na lokalnim proizvodima, ponajprije ribljim specijalitetima našega kraja.

Split nudi brojna događanja posebice u ljetnim mjesecima. Najznačajniji je Ultra Europe festival koji dovodi desetke tisuća mladih željnih dobre elektronske glazbe. Do centra grada najbrže se dolazi taksijem ili vlastitim vozilom, no i gradske autobusne linije voze često prolazeći u neposrednoj blizini Ville.

Na udaljenost od oko 1,5 kilometara nalazi se jedan od najvećih trgovačkih centara u ovom dijelu Hrvatske – City Centar One. Nešto dalje tu je još jedan trgovački centar Mall of Split.


VILLA M

Luksuzni objekt za odmor u središtu Splita.

Adresa:

Makarska ulica 11,
21000 Split, Hrvatska